zondag 22 april 2012

Makkelijke pizza a la Retro Vrouw

Er is niet lekkerders dan een heerlijk zelfgemaakte pizza. Ik maak deze pizza vaak aan het einde van de week om de restjes groente op te maken.


Benodigdheden deeg
250 gram tarwe of volkoren bloem
1 theelepel palmsuiker (of gewone suiker)
3,5 gram gist ( is helft van groen gist zakje)
2 eetlepels olijfolie
Snufje zeezout

  • Doe 100 ml handwarm water in een kom, doe hier de gist en suiker bij en laat dit 10 minuten staan. Daarna roeren tot een glad papje.
  • Doe de bloem in een grote kom en maak een kuiltje in het midden en schenk hier het gist/suiker papje in. 
  • Voeg ook 3 eetlepels water en 2 eetlepels olie in het kuiltje.
  • Kneed het deeg in 10 minuten tot een elastisch deeg. Het deeg mag na deze kneed tijd niet meer plakken. Ik zet altijd de kookwekker zodat ik echt 10 minuten aan het kneden ben. 
  • Maak een grote bal van het deeg en leg deze terug in beslagkom. Doe er een vochtige doek overheen en laat het deeg op een warme tochtvrije plek 45 minuten rijzen. (vensterbank of op de kachel).
Nu kan je de pizza saus maken en de vulling klaar gaan zetten.


  • Verdeel het deeg in 2 gelijke delen.
  • Bestrijk het aanrecht/werkblad met bloem. Klap het deeg tot een platte koek en rol het deeg uit met een deegroller tot een cirkel van ca 30 cm.
  • Leg het deeg op een bakplaat. Wij hebben een pizzabakplaat, erg handig, te koop bij de marskramer/ blokker. 
  • Verdeel je saus over de pizza en doe je vulling erop
  • Bak je pizza in het midden van de oven op 250 graden 15 a 20 minuten.

Benodigdheden pizza saus
1 ui
1 eetlepel olijfolie
2 tenen knoflook, geperst
500 ml gezeefde tomaten (pakje)
0,5 eetlepel palmsuiker (of gewone suiker)
1 eetlepel Italiaanse kruiden (potje kruiden)
Snufje zeezout

  • Snipper de ui en verhit de olie in een pan.
  • Fruit de ui en voeg de geperste teentjes knoflook, de suiker en het zout toe.
  • Voeg de gezeefde tomaten en de italiaanse kruiden toe en laat de saus 20 minuutjes zachtjes pruttelen.

Voor de vulling kan je mozarella plakjes, hamreepjes, geraspte kaas, paprika, champignons, mais, spinazie etc gebruiken. Kijk wat je nog over hebt in je koelkast en wees niet bang voor gekke combinaties. Eet smakelijk!

2 opmerkingen:

  1. Ook zo'n pizza fetisjist? Oh, ik kan dat goed elke avond eten, tot mijn rok gaat knellen. Maar eens in de week staat het sowieso op tafel. heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er erg lekker uit. Wie weet vanavond, ingredienten heb ik volgens mij allemaal in huis.

    BeantwoordenVerwijderen