Pagina's

maandag 10 december 2012

Retro huishouden

Het is weer maandag, mijn vrije dag van de werkweek. Nou ja, vrij. Het is mijn was, poets en boodschappendagje, dus stil zit ik niet. Eigenlijk zou ik dagelijks meer huishoudelijke klusjes moeten doen om het huishouden op rolletjes te laten lopen. Is even kijken hoe de huisvrouwen het in 1955 voor elkaar kregen. In mijn huisvrouwen-handboek (1955) staat een keurige dagindeling voor dagelijks werk die ik jullie zeker niet wil onthouden. Deze dagindeling is gebaseerd op een gezin van 2 volwassen en 2 kinderen die een eengezinswoning bewoont.


Dagelijks werk:

7.30 - 8.00 uur
Opstaan. Bedden afhalen. (De kinderen doen dit zelf). De heer des huizes zorgt voor de kachel. Huiskamer zo nodig opruimen, luchten. Tafeldekken. (Opruimen, luchten en tafeldekken desgewenst de avond tevoren).

8.00 - 8.30 uur
Ontbijten.

8.30 - 10.30 uur
Ontbijttafel opruimen, afwassen. (Indien er hulp aanwezig is, droogt mevrouw af en bespreekt meteen bijzondere bezigheden). Woonkamer dagelijkse beurt, slaapkamer, douchecel en wastafel.

10.30 - 10.45 uur
Kopje koffie (even er bij gaan zitten, een kopje koffie is dat waard!).

10.45 - 12.15 uur
Dagelijkse beurt: kamertjes kinderen, trap en gangen. 

12.15 - 12.45 uur
Tafel dekken

12.45 - 13.15 uur
Koffietafel of warm middagmaal

13.15 - 15.00 uur
Koffietafel afruimen, woonkamer zo nodig opruimen. Wekelijks werk.

15.00 - 17.00 uur
Theezetten en drinken. Daarna tijd voor ontspanning, boodschappen doen, naaien, verstellen, tuinwerk of uitgaan en spelen met de kinderen.

17.00 - Voorbereidingen voor de avondmaaltijd. Bij gebruik van hogedruk-pan kan men zelfs nog later beginnen. Het is van belang om met het oog op vitamineverlies groenten, aardappelen en vruchten, niet s'morgens schoon te maken of in water te zetten.

17.30 - 18.00 uur Koken en tafeldekken

18.00 - 18.45 uur Avondeten

18.45 - 19.15 uur
Tafel afruimen, afwassen (met hulp van kind(eren) of echtgenoot). Opruimen.

20.00 -
Thee of desgewenst kofffieNu begrijp ik waarom vrouwen in de jaren 50 zo slank waren. Ze waren altijd bezig en zaten (bijna) nooit. Vooral grappig vind ik de tekst; Daarna tijd voor ontspanning, boodschappen doen, naaien, verstellen, tuinwerk of uitgaan en spelen met de kinderen. Ik zie ook nergens in de tekst dat er kinderen gebracht en gehaald moesten worden van school, maar misschien zijn ze er van uit gegaan dat de kinderen al zelfstandig naar school konden lopen. En wie brengt de kinderen naar bed? Hoe dan ook, ik krijg van dit schema wel een beetje de kriebels dat je altijd maar bezig moet zijn, het werk is nooit af. Misschien moet ik maar wat minder kritisch zijn wat betreft het huishouden en wat leuks gaan doen.

6 opmerkingen:

 1. Wat mij ook opvalt is hoeveel schoonmaakwerk er is. Is het echt nodig om elke dag de bedden af te halen, de douchecel en wastafel te boenen? Veel van deze handelingen lijken mij inefficient. Ook hebben we nu meer machines die onze handen verlichten. Maar het hebben van een structuur (en de moeilijkheid is om je daar aan te houden) kan wel weer helpen. Maar het is bijna 2013, dus dit geldt ook voor mannen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk zeg dat schema! Wat aten ze toen laat! Wij eten altijd om 17 uur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja ja, dat waren nog eens tijden. En echte huisvrouwen. ;-)
  Wel luxe trouwens, een douchecel in 1955. Die hadden wij pas eind jaren 60.
  Ontzettend leuk dat je dit boek hebt. Dan leer je weer eens anders tegen de dingen aankijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou 18.00 uur is een normale tijd om te eten hoor. Dat doet echt 99% van Nederland

  BeantwoordenVerwijderen