Pagina's

woensdag 4 juli 2012

Kaarsen maken

Hier nog zo'n geweldige consuminder tip! Spaar al je restjes oude kaarsvet op en maak hier weer nieuwe (geur)kaarsen van. Leuk om te doen en ook leuk om kado te geven. Hoe je dit doet lees je hier:

Wat heb je nodig?
Restjes kaarsvet
katoenen lont (verkrijgbaar bij hobby winkel of kaarsenwinkel) Ik betaal € 0,65 per meter!
sate prikkers
plakband
Schone lege potjes / glazen
Grote Pan
Oude pan/ emmer
Etherische olie (hoeft niet, is wel leuk)
Kleurstof (hoeft niet, is wel leuk

 • We beginnen met het uitzoeken van het kaarsvet. Je kan kleuren mixen of later kleurstof toevoegen. Bewaar restjes in een emmer. Vraag aan buren en vrienden om ook kaarsvet voor je op te sparen.


 • Nu ga je het harde kaarsvet in stukjes hakken. Kijk uit voor je vingers! ;)
 • Ondertussen heb je een grote pan met water op het vuur gezet. Hier doe je de andere pan of emmer in zodat je de stukjes kaarsvet zachtjes 'au bain marie' kan verwarmen. Deze binnen pan moet je hierna alleen maar gebruiken voor je kaarsenmakerij, want je krijgt niet al het kaarsvet er meer goed uit. Roer met een pollepel totdat al het kaarsvet vloeibaar is geworden. Wil je kleurstof toevoegen, dan kan dit nu.

 • Zodra alles vloeibaar is kan je er nog een geur (etherische olie) aan toevoegen. Denk aan citroen, vanille, kaneel etc. 
 • Onder het verwarmen knip je ondertussen de lontjes op maat. Neem een sateprikker, plak in het midden de bovenkant van het lontje vast met plakband. Nu meet je met je potje/glaasje waar je de lont moet afknippen, zodat hij recht naar beneden hangt. Het lontje mag de bodem net niet raken.


 • Schenk voorzichtig het vloeibare kaarsvet 3/4 in je potje. Laat iets stollen en schenk er later nog een beetje vloeibaar kaarsvet in. Dit doe je omdat kaarsvet als het hard wordt altijd een beetje inzakt.
 • Zodra al het kaarsvet gestold en afgekoeld is maak je voorzichtig de sate prikker los en knip je de lont een stukje af zodat deze niet kan gaan walmen.
Et voila je kaars is klaar!

2 opmerkingen:

 1. Opmerking van Lekker leven met minder:

  Een tip uit ervaring; als je restjes gebruikt, zeef het dan ook altijd. Anders komt er roet in de kaarsen en daar krijg je ontzettend (zwart) walmende kaarsen van, funest voor gordijnen/plafond e.d.

  (plaats op deze manier even je opmerking want ik had hem per ongeluk geweigerd)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die van jou zien er mooi uit!! Ik heb het ook een keer geprobeerd, maar dat werd een grote chaos (met vooral heel veel kaarsvet tussen de richeltjes van het aanrecht....)!

  BeantwoordenVerwijderen