Pagina's

woensdag 28 oktober 2015

Retro Poes

Zoals jullie hier kunnen lezen is onze Retro kater maandag overleden. De oude man 17,5 jaar was op en hebben hem bij de dierenarts in moeten laten slapen. Wat een verdriet en leegte de afgelopen dagen hier in Retro huis. Nu hebben we nog een poes, zij is ook al op leeftijd (16) en vindt het maar wat raar dat haar maatje niet thuis komt. Ze is erg onrustig en veel aan het miauwen. Nu schijnt het dat katten ook aan rouwverwerking doen.

In een onderzoek dat gehouden is in Amerika toonde dat 46% van de achtergebleven katten een verminderde eetlust had. Ook veel miauwen en aanhankelijker naar de baas komt vaak voor bij het verlies van hun geliefde maatje. Daarnaast schijnen ze ook ander slaapgedrag te vertonen. Dus meer slapen en op gekke plekjes die ze voorheen niet gebruikte. Het kan nog erger. Naast deze vier gedragsveranderingen zie je vaak ook, haarverlies, onzindelijkheid en langdurig uit het raam staren, hopen dat haar/zijn maatje weer thuis komt.Rouwverwerking van katten heeft vaak 2 fases. De zoekfase en depressieve fase. Bij de zoekfase zal de kat erg actief op zoek gaan naar zijn huisgenoot. Als je kat buiten komt kan je hem/haar misschien maar even binnen houden want het normale rondje om het huis wordt ruim vergroot om verder te zoeken. Wij hebben een kattenluik in onze schutting en die is nu voorlopig even dicht. Retro Poes kan dus wel in de tuin maar niet verder de straat op banjeren. Mocht de overgebleven kat zijn maatje dood gezien hebben en geroken, dan zal de zoekfase overgeslagen worden.

De depressieve fase zal een paar weken aanhouden maar uiteindelijk wordt dit steeds minder. Kat zal zijn/haar oude gedrag weer vertonen en misschien wat nieuwe, omdat de rolverdeling in huis anders is geworden en zijn/haar territorium.

Schijnt dat dit rouwproces zo tussen de 2 en 6 maanden kan duren. We gaan Retro Poes dus maar extra goed in de gaten houden de komende tijd. Ook zullen we haar verwennen met extra aandacht, nieuw speeltje en af en toe iets lekkers.

Hebben jullie iets gemerkt aan je huisdier toen een andere huisgenoot overleed?

1 opmerking: