Pagina's

maandag 14 maart 2016

Retro vasten

Retro man en ik zijn sinds woensdag 10 februari 2016 (aswoensdag) aan het vasten. Deze vasten periode duurt 40 dagen tot Pasen zondag 27 maart. Bij de katholieke kerk begint de vastentijd op Aswoensdag door middel van een askruisje op het voorhoofd. Nu doen wij het vasten niet uit religieuze redenen maar meer om stil te staan bij de overvloed van eten en drinken. Het mag wel eens wat minder. Niet alleen goed voor je lijf maar ook voor de portemonnee.

Het vasten houdt bij ons in; geen vlees, geen verspilling van eten en geen alcohol gedurende 40 dagen. Op zondag mag er wel vlees gegeten en glaasje alcohol worden genuttigd. De zondag ruilen wij vaak met zaterdag omdat wij dan vaker weg zijn / uit eten gaan.Tot dusver gaat het erg goed, we aten al niet zoveel vlees en restjes worden hier altijd opgemaakt met de makkelijke pizza a la retro vrouw. Alleen maar op zondag, voor ons dan zaterdag alcohol te mogen drinken, geen probleem. Ik ben een gezelligheidsdrinker dus drink alleen met uitgaan of als er vrienden op bezoek zijn. Retro man moest wel even wennen, die nam iedere avond een glaasje wijn voor het slapen gaan en drinkt nu thee. Dit bevalt hem wel en wil hiermee doorgaan na de vastentijd. Normaal heb ik een maandelijks boodschappenbudget van 350,00 euro maar blijf daar nu ruim 100,00 euro onder zitten. Nog een groot voordeel, ik ben sinds de vasten tijd al 2 kilo afgevallen, jippie!

Een bevriend stel en hun kinderen doen ook enthousiast met ons mee en gaan dan als afsluiting van de vastentijd, dat is 1e Paasdag uitgebreid met elkaar vieren. Het vasten bevalt ons wel, denk dat we volgend jaar weer een vastenperiode gaan doen maar eerst deze vastenperiode afmaken. We zijn al aan het aftellen, nog 13 dagen te gaan voordat het Pasen is!
1 opmerking:

  1. Meneer Fluitekruid en ik hadden ook afgesproken 40 dagen lang geen vlees te eten en geen alcohol te nuttigen, m.u.v. de zondag (of inwisselbare dag, net als bij jullie). Ook niet om religieuze redenen, maar omdat het gewoon wel wat minder kan. Met het vlees heb ik wel een paar keer gesmokkeld (o.a. als we bij iemand anders aten, een bekend katholiek excuus is dan dat het onbeleefd is om te weigeren :-). En toen het eergisteren zo'n mooie zonnige dag was had ik zomaar ineens zin om de lente te vieren met een kriekje, en heb daaraan toegegeven. Ik ben dus niet zo'n hele consequente vastster. Aan de andere kant is mijn alcoholbehoefte nu wel dermate afgenomen, dat ik ook in het weekend vaak 'vergeet'te drinken. Ik mis het bijna niet, en vlees is ook geen vanzelfsprekendheid meer. Ik denk dat ik dit patroon wel langer vol kan houden. Herkenbaar dus, jullie verhaal!

    BeantwoordenVerwijderen