Pagina's

vrijdag 8 maart 2019

Retro maandboodschappen

Vorige week vrijdag hebben wij voor 1 maand boodschappen in huis gehaald. Het was even schrikken hoe vol mijn supermarktkar was, maar ik hoop dat wij hier geld en tijd mee kunnen besparen.

Begin januari las ik een aantal blogjes over maandboodschappen doen. Niet meer iedere week voor hetzelfde pakje op en neer naar de super maar nu plannen hoeveel pakjes/zakjes je van dit of dat nodig hebt per maand. Dit vereiste wel enige planning dus had ik in de agenda een kruis gezet bij 1 maart. Vanaf deze maand zou ik gaan maandboodschapperitussen.

Half februari ben ik begonnen om een basisvoorraadlijst in Excel te maken. In mijn hoofd heb ik een rondje door de supermarkt gelopen en opgeschreven wat ik zoal wekelijks in huis haal. Daarna heb ik gekeken wat er nu op voorraad in mijn keuken staat en gaan schatten hoeveel wij verbruiken per maand. Bijvoorbeeld een pot pindakaas. Deze wordt dagelijks gesmeerd op de boterham en ook maak ik wekelijks zelf pindasaus, dus 1 grote pot per week - dat zijn 4 potten per maand. Nu had ik nog 2 potten staan, dus op mijn boodschappenlijst heb ik 2 potten neergezet. Zo ben ik heel de basisvoorraadlijst doorgelopen. Hierna kwam de vraag, hoe ga ik deze voorraad allemaal opbergen? Retro man en ik wonen niet heel groot dus er moesten wat aanpassingen gedaan worden in huis. We hebben een ruime zolder en een grote meterkast. Zolder is opgeruimd en de spullen zoals vazen, lege potjes, flessen die in de meterkast/gangkast stonden heb ik verplaatst naar zolder. Dat ruimt lekker op en heb ik twee grote lege planken voor de voorraad gecreëerd in de gangkast. De kastjes in mijn keuken zijn voor de gebruiksvoorraad. Als hier wat op is winkel ik dit in de gangkast. Grote voorraadproducten zoals wc-papier, frisdranken, frituurolie e.d. staan op zolder.

Vrijdag 1 maart hebben we alles gehaald wat op de boodschappenlijst stond. Het was veeeeel! In totaal zijn we 3 uur bezig geweest met boodschappen halen en opruimen. Verse producten zoals vlees, zuivel, groente en fruit heb ik wel voor de eerste week meegenomen maar zal ik de overige 3 weken op de zaterdag markt, de bakker en de slager op de hoek halen. Nu zie ik je denken. Waarom laat je al die boodschappen niet bezorgen? Helaas bezorgd onze supermarkt niet aan huis en 1 x per maand vind ik best leuk om (grote) inkopen te doen. 

We moeten aankomende maanden waarschijnlijk wel wat aanpassingen doen aan onze basisvoorraadlijst, iets te veel/iets te weinig gehaald. Dit noteer ik op mijn Excel-lijst. Doordat wij nu niet meer wekelijks naar de supermarkt gaan, hoop ik dat we niet meer in de verleiding komen om allemaal lekkere en leuke boodschappen aan te schaffen die we toch niet nodig hebben en hoop ik zo veel geld en tijd te besparen. We zullen het de aankomende maanden gaan ervaren.

Hoe vaak haal jij je boodschappen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten