Pagina's

donderdag 14 maart 2019

Retro bakkerritussen

Dinsdag is de prachtige keukenrobot bezorgd en moest ik, kon niet wachten, gelijk aan de bakkerritus gaan.

Omdat Retro Vrouw vanuit huis werkt, kon ze alvast een deegje maken voor een wit melkbrood. Alle ingrediënten gingen in de kom en kneden maar. Na 10 minuten was er een mooi elastisch deeg ontstaan. Deze liet ik uurtje voorrijzen en ging weer aan het werk. Na werktijd heb ik het brood in een busvorm gekneed en in mijn broodbakblik gedaan en nog 1 uur laten rijzen.

Ondertussen maakte ik een boterkoekbeslag in mijn keukenrobot. Dit deeg laat ik altijd even een half uurtje rusten in de ijskast voordat ik hem in de vorm stop. Na deze rusttijd stop ik het beslag in een springvorm en bestrijk deze met ei. Hierna gaat de koek nog een kwartier de ijskast in waarna ik met een vork een ruitvorm maak. Dit ruitpatroon zorgt ervoor dat het ei goed blijft zitten. Dan nogmaals met ei bestrijken en de ring van de springvorm om het deeg doen.  Na 20 minuten op 200 graden was de koek klaar. Speciaal voor mijn vader gemaakt die gek is op boterkoek en waar we die avond op de koffie gingen.

De boterkoek stond af te koelen op het aanrecht dus de oven was vrij voor het brood. Voordat ik deze de oven in schoof heb ik eerst de bovenkant met wat water natgemaakt en hier sesamzaadjes op gesprenkeld. Er werd ondertussen ook door Retro vriend gekookt. We aten zuurkoolstampot dus de aardappelen voor de puree gingen ook de keukenmachine in. De puree was heel luchtig geklopt - echt heel lekker! Na het avondeten ging de wekker van de oven. Het brood is klaar! O zo benieuwd naar de smaak van dit brood. Ik vertelde al eerder dat ik in het verleden weleens brood had gebakken, maar dit (nog) niet zo lekker vond en daarom ons dagelijks brood bij de bakker haal. Dit witte melkbrood zag er heel lekker uit, ook de geur was heerlijk. Het brood heeft heel even op een rooster mogen afkoelen en toen kwam het proefmoment; ZALIG!


Voor het eerst een simpel brood gebakken wat lekker smaakt - jippie! Afgelopen dagen bij de lunch ons eigen brood gegeten en morgenochtend wil ik een maisbrood bakken. Retro Vrouw begint eerst met makkelijke deegjes en hoopt zo uit te vogelen welk zelfgebakken brood we hier het lekkerst gaan vinden. Als mijn zelfgemaakte bakkerritussen een succes zijn,  dan zal ik in de loop van de tijd wel wat receptjes plaatsen.

Drie heerlijke baksels gemaakt met behulp van onze supersonische Retro keukenrobot. Ik sta al weer te popelen om mijn volgende brood en pizzadeeg te maken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten