Pagina's

maandag 11 maart 2019

De Retro Bakkerij

De goede voornemens van huize Retro Vrouw van 2019 hebben een hoop voeten in de aarde. Vanaf januari zijn we begonnen om alles zelf te maken. Dit naar aanleiding van de consuminder-piramide die hier in de keuken hangt. Ook wel piraMinder genoemd.Koekjes en taart worden hier zelf gemaakt. Pizza deeg voor de makkelijke pizza a la Retro Vrouw wordt hier wekelijks met de hand gekneden maar brood halen we nog bij de bakker. Nu heb ik in het verleden weleens broden gebakken maar vond deze (nog) niet lekker genoeg voor ons dagelijks brood. Ook vind ik het best veel werk dat kneden met de hand.

Broodbakmachines zijn er in alle soorten, maar ik vind ze niet mooi en ze nemen een hoop ruimte in beslag die wij in onze Retro keuken niet hebben. Zeker niet voor zo'n plastic wit geval. We willen graag brood bakken in onze oven, dus hebben we na veel wikken en wegen besloten om een keukenmachine aan te schaffen die kan kloppen, mixen en kneden.

Een paar weekenden hebben wij intensief reviews, youtube filmpjes en blogs gelezen. Welkom in de wondere wereld van de keukenrobots. Toch zijn wij ook live gaan kijken bij een aantal keukenwinkels en elektronica zaken. Je wil sommige machines echt even zien en aanraken. Wat een enorme keuze en een hoop prijs/kwaliteitsverschillen. Help!! Ik zag op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer. Voordat we een definitief besluit zouden nemen, hebben we eerst onze consuminder piramide doorlopen.


Gebruik wat je hebt
Aan keukenapparatuur voor mixen en kneden hebben wij enkel een Moulinex mixer uit 1970 (wel lekker retro ;)) die heeft zijn beste tijd wel gehad. Als hij meer dan 5 minuten aan het mixen is komt er een raar geurtje uit de machine.

Deel of ruil
Omdat wij deze machine intensief/dagelijks willen gebruiken is de kans groot dat onze buren/vrienden hun apparaat niet zo lang kwijt willen. Denk dat niemand mijn mixer uit 1970 wil ruilen voor een keukenmachine ;)

Maak zelf
Tja, Retro vriend is super handig maar om zelf een keukenrobot te maken? Natuurlijk kun je altijd nog met de hand je deeg kneden en eiwitten e.d. kloppen met een garde. Waarom zou je dan een machine kopen? Het maakt het net even iets makkelijker doordat je je handen vrij hebt en het aanzienlijk sneller gaat omdat een keukenmachine meer kracht heeft. Scheelt mij weer een hoop tijd die ik kan besteden aan andere leuke retro klusjes.

Tweedehands
Uiteraard op marktplaats een week lang naar een tweedehands model gezocht maar qua prijs verschilt dit niet zoveel met een nieuwe en we werden ook continue overboden. Dat schoot niet op.

Koop
Afgelopen weekend hebben we de knoop doorgehakt. Het is een Retro KithenAid Artisan keukenmachine geworden. Deze mooie Ferrari onder de keukenrobots stond eigenlijk al jaren op mijn verlanglijstje maar vond ik veeeeeel te duur! De uiteindelijke doorslag gaf dat KitchenAid vijf jaar garantie biedt terwijl dit bij andere merken meestal maar twee jaar is. Op een aantal blogjes heb ik ook gelezen dat de KitchenAid een leven lang mee kan gaan. Een blogster vertelde dat haar moeder een nieuwe KitchenAid had gekocht en dat zij de oude uit 1975 nu in gebruik heeft en nog prima werkt. Een duurzaam apparaat dus, daar houd ik van. Ook kan je de mixer uitbreiden met extra accessoires. Deze heb ik nu (nog) niet nodig omdat ik voornamelijk deeg wil gaan kneden met deze standmixer, maar wie weet in de toekomst.

Nu al druk bezig om lekkere brooddeeg recepten te verzamelen. Ik verklaar vanaf heden de Retro Bakkerij voor geopend.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten